Teknoloikkaaja 2015: ”Teknoloikka-harjoittelu oli yksi elämäni huippukohta”

Espoolainen Saara Peltomäki löysi Teknoloikka-harjoittelun ansiosta oman opiskelualansa ja sai unelmiensa kesätyöpaikan.

Saara Peltomäki, 19, on yksi kaveripiirinsä harvoista onnekkaista, joilla on kesätöitä. Osa ystävistä on onnistunut löytämään työn siivoojana tai kioskissa, mutta Peltomäen kesäpesti EU:n teknologian tutkimuksen yksikössä EIT Digitalissa on juuri sitä, missä Peltomäki haluaa kehittyä ammatillisesti. Peltomäki oli viime syksynä EIT Digitalissa Teknoloikka-harjoittelussa, ja nyt kesätyö valmistaa häntä sopivasti kesän jälkeen alkaviin tietojenkäsittelytieteen opintoihin.

”Kesätyön saaminen oli täysin Teknoloikka-harjoittelun ansiota. Aiempina vuosina työpaikan on saanut aina alan yliopisto-opiskelija”, lukiosta vuosi sitten valmistunut Peltomäki kertoo.

Myös haaveiden opiskeluala piirtyi Peltomäen mieleen juuri Teknoloikan aikana.

”Lukion jälkeen pidin teknologia-alaa itselleni mahdottomana, koska en ollut lukenut pitkää matikkaa tai fysiikkaa. Teknoloikan aikana kuitenkin huomasin, kuinka mielettömän kivaa alalla voi olla, ja minun oli pakko yrittää. Pääsin Helsingin yliopistoon MOOC-kurssin kautta.”

Peltomäki pitääkin Teknoloikan suurimpana hyötynä kokemuksen saamista aloilta, joihin ei tavallisesti pääse tutustumaan pelkällä lukiopohjalla.

 

Vastuuta, kokemusta ja suuntaa elämälle

Neljän kuukauden harjoittelujaksonsa aikana Peltomäki pääsi tutustumaan lukuisiin teknologia-alan yrityksiin läheltä ja näkemään, minkälaisia työmahdollisuuksia alalla on. Peltomäki sai harjoittelijana niin paljon vastuuta, että se yllätti jopa kollegat.

”Pyöritin käytännössä itsenäisesti ison yritystapahtuman järjestelyjä, ja osa työkavereista oli epäillyt, voiko 18-vuotias selvitä haasteesta. Pian kollegat alkoivat kuitenkin ihmetellä, miten näin nuori voi saada niin paljon aikaan!”, Peltomäki muistelee.

Käynnissä olevan kesätyön tehtävät ovat vähintään yhtä vastuullisia. Peltomäki koordinoi EIT Digitalin kansainvälistä maisterien kesäkoulua, ja toimii opiskelijoiden lähimpänä yhteyshenkilönä.

Paluu viime syksyn harjoittelupaikkaan on ollut tunteikas, sillä Peltomäestä ja hänen työkavereistaan tuli Teknoloikan aikana läheisiä ystäviä.

”Meillä on yhteinen sävel, vaikka osa työkavereista on minua 30 vuotta vanhempia. Tapasimme toisiamme vielä harjoittelun jälkeenkin lounaiden merkeissä.”

Peltomäelle Teknoloikka-kokemus oli kokonaisuudessaan niin myönteinen, että hän suosittelee sitä kaikille, joita teknologia kiinnostaa edes vähän – tai ei vielä ollenkaan!

”Harjoittelu antoi varmuutta ja kokemusta ja näyttää cv:ssä hyvältä. Itselleni Teknoloikka on yksi parhaista asioista, joita elämässäni on tapahtunut. Tunnen, että olen löytänyt uuden suunnan ja että tulevaisuuteni näyttää valoisalta. Teknologia-alalle kannattaa antaa mahdollisuus!”

 

Teksti: Laura Manas
Kuva: Henri Pöyhönen

 

Lue myös muiden harjoittelijoiden kokemuksista Teknoloikassa 2015!