Kivenmurskaimet yhdistivät Metson Teknoloikkaajat

Teknoloikka-harjoittelut ovat tämän syksyn osalta kääntyneet kohti loppua, ja viimeisiä harjoitteluviikkoja viedään.

Harjoitteluohjelma on antanut kymmenille nuorille mahdollisuuden työskennellä teknologia-alalla ja tutustuttanut heidät toisiinsa, teknologia-alaan ja uusiin työtovereihin.

Metson Hatanpään tehdasalueella työskentelevät Teknoloikkaajat Sofia Manninen ja Siham Iflahen ovat tutustuneet työn lomassa.

”Kivenmurskaimet yhdistävät meitä”, Manninen ja Iflahen naurahtavat.

Vaikka Metson Teknoloikkaajat työskentelevät samalla alueella ja työtehtävät sivuavat satunnaisesti toisiaan, kohtaamisia työn lomassa on harvoin. Onneksi yhteiset lounaat ovat tarjonneet kaksikolle tilaisuuden jutella ja vaihtaa kokemuksia kesken työpäivien.

Eri lähtökohdista Teknoloikkaajiksi

Metson Teknoloikkaajilla on hyvin erilaiset taustat ja tulevaisuuden suunnitelmat. Iflahen on suorittanut kolmoistutkinnon ja opiskellut osana sitä kulttuuripainotteista matkailua. Mannisella on puolestaan lukiopohja, jonka päälle hän on kartuttanut opintoja avoimessa yliopistossa.

”Luin lukiossa lyhyen matematiikan ja tässä työssä se on ollut täysin riittävä”, Manninen kertoo.

Manninen on haaveillut pitkään insinöörin tai diplomi-insinöörin urasta. Teknoloikka on hänen mielestään loistava tapa tutustua mielenkiintoisiin insinöörialoihin tarkemmin. Syksyinen harjoittelu antaa myös lisää ponnistusvoimaa kohti keväisiä pääsykokeita.

Iflahenille teknologia-ala oli vieras ennen Teknoloikkaa.

”Muutama kaveri on lukenut itsensä insinööriksi, mutta muutoin tuttuja ei ole teknologia-alalla.”

Iflahenin haaveammattiin liittyy vahvasti asiakaspalvelu, jonka parissa hän on nyt Metsolla päässyt työskentelemään.

”Ennen harjoittelua en ollut oikeastaan ajatellut päätyväni teknologia-alalle. Harjoittelun myötä olen saanut mahdollisuuden kokeilla alaa, ja nykyään voisin hyvinkin kuvitella työskenteleväni teknologian parissa.”

Nousujohteisuus näkyy myös Teknoloikan tehtävissä

Metson harjoittelijoiden työntekoa seurattiin varsinkin ensimmäisellä viikolla tarkasti, ja kaksikko sai paljon ohjausta.

”Mitä kauemmin olemme olleet täällä töissä, sitä enemmän olemme saaneet tehdä töitä itsenäisesti”, Manninen kertoo.

Teknoloikkaajat ovat yhtä mieltä siitä, että hyvä työyhteisö on tärkeä. Sen ansiosta vaikeammissakin tilanteissa uskaltaa käydä kysymässä apua, eikä vastuuta tarvitse pelätä.

Vaikka metsolaisten työtehtävät poikkeavat toisistaan, kaikkia Hatanpäällä työskenteleviä yhdistävät kivenmurskaimet. Mannisen työtehtävät painottuvat turvallisuuteen, laadunvalvontaan ja tuotannonkehitykseen.

”Teen esimerkiksi 3D-mallinnoksia pienistä kivenmurskainten osista sekä muista laitteista. Se helpottaa asentajien työtä laitteita koottaessa.”

Iflahenin tehtävät puolestaan keskittyvät hankintaketjuun ja logistiikkaan.

”Jos esimerkiksi Etelä-Amerikasta tai muualta maailmalta tilataan osia, tehtävänäni on muun muassa laskuttaa rahti SAP-järjestelmän avulla ja seurata että tuote pääsee perille mahdollisimman vaivattomasti, nopealla aikataululla.”

Iflahenin mielestä on hienoa työskennellä suuressa kansainvälisessä yrityksessä, joka toimii 50 maassa.

”Täällä saa olla kontaktissa ja jutella erimaalaisten ihmisen kanssa. Eräs työkaveri oli esimerkiksi yhteydessä Afrikkaan.”

Manninen korostaa lisäksi ison firman etenemismahdollisuuksia.

”Saan Teknoloikan avulla avattua portin omalle alalle. Harjoittelu avaa ovia toivottavasti myös opiskelujen aikana.”

 

Teksti: Aino Torvinen, TAF:n Teknoloikkaaja
Kuva: Laura Manas